nazaj

FRITEZA – nepogrešljivi element vsake kuhinje

24. marca, 2023
Worldofceres, 2023

Ocvrt krompirček in tradicionalni dunajski zrezek sta le dve klasični jedi, katerima bi se zelo težko odrekel povprečen človek. Za idealno pripravo teh dveh jedi je vsekakor nepogrešljiv aparat za pripravo friteza oz. cvrtnik. Seveda se cvrtje v domači kuhinji ali pa v gostinskem obratu močno razlikuje. Za domačo pripravo običajno zadostuje že ponev, napolnjena z oljem in segretim do vrelišča, medtem ko je v profesionalni kuhinji zadeva zaradi vseh varnostnih standardov in predpisov ter frekvence priprave povsem drugačna.

VRSTE PROFESIONALNIH FRITEZ

Friteza v svoji osnovni definiciji pomeni profesionalni aparat za pripravo fritiranih jedi kot npr. piščanca, rib, pomfrija, različnih vrst panirane zelenjave in nenazadnje tudi slaščic (krofi, fritule, ocvrti sladoled idr.). Tako kot vsi drugi aparati za profesionalno uporabo se tudi friteze ločijo glede na različne izvedbe oz. vir energenta, njeno velikost oz. kapaciteto bazena, na število bazenov ter na namizne ali samostoječe izvedbe. Glede na vir energenta so vedno priporočljive električne izvedbe, saj je odzivnost bistveno boljša kot pri plinskih izvedbah, hkrati so s tem povezani tudi nižji obratovalni stroški. Pomembna dejavnika pri izbiri ustrezne friteze sta zlasti njena velikost in število bazenov. V kolikor gre za manjši gostinski obrat, kjer se pripravlja manjše in različne obroke, so vedno priporočljive friteze z dvema ločenima bazenoma manjših kapacitet 6–7 litrov. V kolikor gre za večji obrat, kjer je frekvenca priprave velika in se v glavnini pripravlja eno vrsto fritirane jedi, pa je smiselno razmišljati o večjih kapacitetah med 16–20 litrov. Vse navedene lastnosti je pred nakupom smiselno razčleniti s primernim svetovalcem za prodajo profesionalne gostinske opreme.

Gazi, 2023
Fimar, 2023

KATERO FRITEZO IZBRATI – ELEKTRIČNO ALI PLINSKO?

Dilema s katero se pri nakupu pogosto srečujejo stranke – katero fritezo izbrati: električno ali plinsko? Vsekakor je prva in najboljša izbira vedno električna, v kolikor nam obstoječi gostinski obrat ponuja dovoljšno priključno moč elektrike. Potrebno je upoštevati, da so friteze zaradi svoje zasnove in zmožnosti hitrega ogrevanja olja (zaradi močnih grelcev) tudi zelo veliki porabniki električne energije. Zato je vedno v prvi vrsti potrebno preveriti kolikšna je lahko nazivna moč, ki jo bo vaša obstoječa električna napeljava še prenesla. V kolikor se soočamo s pomanjkanjem nazivne moči ali pa opremljamo mobilno verzijo obrata (food truck), pa je potrebno razmišljati o plinski fritezi. Za lažje razumevanje glavnih prednosti in slabosti posameznega tipa vam prilagamo razpredelnico.

SAMOSTOJEČA ALI NAMIZNA VERZIJA?

Če vam prostor ne omogoča postavitve samostoječe friteze, se boste zagotovo morali zadovoljiti z namizno izvedbo. Pri namiznih izvedbah gre v največ primerih za manjše, pol-profesionalne kuhinjske naprave, ki so enostavne za uporabo in jih po potrebi lahko tudi shranite in pospravite v priročni prostor. Enako velja tudi, če v vašem lokalu ni tolikšnega pretoka z ocvrto pripravljenimi jedi in se potreba po cvrtju pojavlja zgolj občasno – tudi takrat je smiselna uporaba namizne izvedbe. V kolikor je govora o restavraciji oz. večjem gostinskem obratu, ki že vsebuje določene elemente termičnega bloka, pa je zagotovo smiselno vključiti samostojni element, po možnosti istega proizvajalca (GAZI, AMBACH…), zaradi enotnosti in skladnosti termičnih elementov. Vsekakor je potrebno upoštevati tudi kakšna živila boste cvrli. Pri zamrznjenih živilih lahko privede do tako imenovanega učinka kuhanja namesto cvrtja, saj prevelika količina zamrznjene hrane pri manjših namiznih fritezah v trenutku, ko jo doziramo prekomerno ohladi olje, zmogljivost grelcev pa ni tolikšna, kot pri samostoječih izvedbah, da bi lahko v zelo kratkem času ponovno dogrele olje na minimalno zahtevano temperaturo.

VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE

Ne glede na to, za katero vrsto friteze se boste odločili, je za dolgo življenjsko dobo ene in druge pomembno redno vzdrževanje in čiščenje. Vsakodnevna uporaba friteze vsekakor privede do trdovratnih umazanij, še posebno kadar se jedi pripravlja v masti ali olju. Z vidika sanitarnih zahtev in HACCP standardov je zahtevano redno čiščenje aparata ter menjavanje olja. Redno čiščenje ne bo privedlo le do boljšega okusa hrane, temveč boste s tem tudi podaljšali življenjsko dobo aparature in prihranili na morebitnih obiskih serviserja. Z vidika varnosti je potrebno vedno uporabljati ustrezna zaščitna sredstva, saj s tem lahko preprečite morebitne poškodbe zaposlenih na račun opeklin.

Foodequipment, 2023

ZAKLJUČEK

Odločitev za nakup kateregakoli tipa friteze lahko vsekakor prinese velik doprinos k vašemu gostinskemu obratu, saj boste tako lahko razširili vašo ponudbo jedi, hkrati pa pridobili na hitrosti in učinkovitosti priprave, ne glede na to, kaj boste pripravljali. V primeru, da resno razmišljate o nakupu primerne friteze, se lahko obrnete na nas, saj vam bomo s pomočjo prodajnih svetovalcev z veseljem pomagali poiskati ustrezno fritezo za doseganje vaših želenih rezultatov.