nazaj

Kako izbrati ustrezen plinski štedilnik?

22. januarja, 2023

Plinski štedilnik oziroma kuhališče še vedno predstavlja osrednji termični element vsake profesionalne kuhinje. Začetki uporabe segajo v davnino, ko se je hrano pripravljalo na odprtem ognju, pozneje pa so nastale peči, ko se je kuhalo ob ognju ali na kuhalni plošči. Dandanes so glavnino priprave hrane v restavracijah prevzeli električni aparati (parno-konvekcijske peči), pa vendar določene tradicionalne in »a la carte« restavracije svojih kulinaričnih mojstrovin ne morejo pripravljati brez omenjenega termičnega elementa .

Gazi, 2022.

ZAKAJ SE MU PROFESIONALNI KUHARJI TEŽKO ODREČEJO?

Če bi izvzeli določene slabe strani uporabe plinskega štedilnika, kot je npr. nastajanje škodljivih plinov pri nepopolnem izgorevanju, ter zamudno čiščenje plinskih gorilnikov, bi se verjetno vsak kuhar strinjal s trditvijo, da se s plinskim štedilnikom še vedno najučinkoviteje in najhitreje prilagaja temperaturo kuhanja. V tem primeru je potrebno iz konteksta izvzeti vse sodobne električne aparate, ki prav tako predstavljajo »must have« element v profesionalni kuhinji. Plinski štedilnik je zagotovo aparat, ki ob rednem in doslednem čiščenju običajno ne predstavlja visokega investicijska stroška ter ima nizke kasnejše stroške servisnega vzdrževanja. Navkljub temu je tudi v tem delu potrebno preučiti kar nekaj dejavnikov, ter na podlagi le teh sprejeti ustrezno odločitev.

Eater, 2019.

KAKO IZBRATI USTREZEN PLINSKI ŠTEDILNIK?

Tako plinski štedilniki kot tudi vsi ostali termični elementi se običajno razlikujejo po dimenzijah, nazivni moči in v našem primeru številu kuhališč oz. gorilcev. Zagotovo je poleg same dimenzije elementa, ki vas omejuje glede na obstoječe stanje in razpoložljivosti prostora v vaši kuhinji, vaš faktor odločanja tudi namen uporabe (wok, litoželezna ponev, zaprta plošča, idr.) ter sama moč oz. vrsta gorilcev. Splošno znano je, da določene tradicionalne kuhinje (predvsem to velja za azijske) zaradi načina priprave potrebujejo dodatno oz. povečano moč posameznih gorilnikov za hitro pripravo in obdelavo živil. Najpogostejša izbira kuharjev je še vedno snemljivi tip gorilca, saj omogoča hitro in enostavno demontažo za namene rednega čiščenja ter v primeru obrabljenosti enostavno zamenjavo brez poseganja servisne službe. Za tiste, ki pa pri svojem delu želijo le najboljše, pa so na voljo posebni gorilci z vodnim prelivom oz. čepom, ki bodo s pomočjo vodnega hlajenja površine zmanjšali porabo plina in preprečili zamudno vsakodnevno čiščenje površine.

Ambach, 2023.

POVZETEK

Če na kratko povzamemo, je za pravilno odločitev o izbiri ustreznega plinskega štedilnika v prvi vrsti potrebno preučiti okoliščine, z vsemi pogoji za priklop, šele nato se lahko odločamo o posameznih detajlih, kot so blagovna znamka, tip, moč itd. Mnogo kuharjev še vedno prisega na klasiko, ki jo predstavlja plinski štedilnik, zato omenjen način zagotovo še ne bo šel v pozabo – pa vendar – včasih je primerna tudi alternativna opcija, če je ta opcija seveda smiselna z vidika energetske optimizacije in bistveno ne vpliva na kvaliteto priprave.

Pri podjetju K-SERVIS d.o.o. lahko ponosno rečemo, da smo uradni zastopnik premium proizvajalcev termične opreme za profesionalne namene AMBACH in GAZI, z odzivno in učinkovito servisno podporo za celotno področje Slovenije. V kolikor pri vašem delu ali gostinskem obratu potrebujete pomoč pri izbiri ustreznega aparata, vas vljudno vabimo na izpolnitev našega kontaktnega obrazca in naša prodajna ekipa vam bo pomagala do vašega sanjskega štedilnika ali katerega drugega produkta za termično obdelavo živil.